Composer of a university- The master plan of the new WU Campus Vienna

Lageplan WU_copyright_yannewman
EA (Executive Academy) built by NO.MAD Arquitectos from Madrid. D5: Auditorium, Seminar Rooms, and Offices built by Holzer Kobler Architekturen Berlin GmbH and Freimüller Söllinger Architektur ZT GmbH. D3/AD: Departments und Administration built by CRABstudio (Sir Peter Cook), London. D4: Departments built by Estudio Carme Pinós S. L., Barcelona. LC: Library & Learning Center built by Zaha Hadid Architects, Hamburg. TC/D1: Teaching Center und Departments built by BUSarchitektur, Vienna. D2/SC: Departments 2 und Student Center built by Atelier Hitoshi Abe, Japan.

An old city like Vienna is proud of its long history and ancient buildings. As I was once a student in the Technical University of Vienna, it was quite a challenge to find the correct places for courses because the university did not have its own campus. Instead of that it was spread around various buildings in the city. You may not believe it, but in 1995 there was only one public toilet for female students in one of the main buildings!

wu01_copyright_yannewman
View to EA (Executive Academy) built by NO.MAD Arquitectos from Madrid. Opposite of EA is WU Lounge.

In 2013 I was invited to the preopening event of Vienna University of Economics and Business campus, which had been organized in the Library and Learning Centre, built by Zaha Hadid Architects. As I walked through the campus I realized how jealous I was of the students who could study here. I felt really happy and euphoric for the future students to study in this amazing environment. Various little details showed how thoughtful the architects were with their planning process.

wu02_copyright_yannewman
View to AD/D3, bicycle parking and Prater.

The new WU campus is located in Vienna’s second district, with the Messe Wien fairgrounds and the green Prater park as neighbours. The Krieau horse trotting course and the “Viertel Zwei” neighbourhood define the eastern perimeter of the building site. This site stands for the successful development of a modern, high-quality business quarter in an area that was characterized by petty crime, gambling and prostitution for many generations. For some time various urban renewal measures have been underway, such as the extension of the U2 subway line and the construction of the Stadion Centre (small shopping mall) and new residential complexes. This strategy works and the second district is luckily booming!

wu04_copyright_yannewman
View to D4, LC and relaxe area.

The parameters that inform the hybrid character of this location are differentiated and complex, just like the requirements the WU stipulated for its new university. It should accommodate 24,000 students and 1,500 staff. A project on this kind of huge scale needs a successful master plan to conduct all the design details and make sure the communications work. The Viennese team BUSarchitektur with Laura P. Spinadel and her partners Jean-Pierre Bolivar and Bernd Pflüger developed their own vision of a lively, open university campus. The acquisition of knowledge represents a complex process that takes place at the interface between the society and individual. Furthermore, it was important to create a public area that can be accessed and traversed around any time and is thereby beneficial to the whole city. Beyond that they strove for a multilayered spatial continuum in the green area, which could be appropriated by both individuals and groups.

wu07_copyright_yannewman
View to D1/TC. It was possible to plant 9,900 square metres of bushes, perennials, and flowers in campus.

The competition project was developed through the analysis of these reference examples with their thoroughfares, proportions, and sequence of spaces, as well as the ratio of open space and built fabric. The relationship with the urban context was a huge concern for the architects. Passageways, path connections, urban force fields, and sight lines were essential criteria in the planning. Accounting for the conduct of the students, teachers, and neighbouring residents and the attempt to anticipate their needs informed the design process. Their idea of a “walking along park” that traverses the entire area is a slightly hinged diagonal crossed by paths, which then opens up onto various open spaces. They form a stage for the architecture. It was a built topography of passageways, ramps, enclosing and defining walls, terraces, platforms, incised window openings, and cantilevered components that integrates into the urban landscape of the WU Campus. BUSarchitektur consistently pursued this approach, from the urban scale to the organization of study zones. To make this concept work, a decisive move was to designate the campus as a pedestrian zone. No cars or bicycles are permitted in the inner zone of the whole area.

Opposite of EA by NO.MAD Arquitectos from Madrid, at the beginning of the walk along path you can find the so-called WU Lounge. It is a playful hilly landscape of green EPDM sports flooring with grass and orange flower island between which Ginko trees sprout up. Their leaves take on a bright yellow tint in autumn. The architects wanted to create a landscape park with different colours all year round. Many types of grass were chosen that also stay green in the winter. In addition, it was important that there are several levels on which one can experience the open space. BUSarchitektur was able to facilitate around 55,000 square metres of publicly accessible surface area. It was possible to plant 9,900 square metres of bushes, perennials, and flowers, to lay out 1,660 square metres of lawn, plant 232 trees, create 83 seating places, install 9 drinking fountains, and arrange parking facilities for 998 bicycles! Also the underground garage with 411 parking places integrated exemplarily into the overall master plan.

The main paths are paved with 18-centimetre-thick, broad concrete slabs. They are coloured with ochre and light or dark grey pigments, and are suitable for service traffic. The WU Relax zone stretches out in front of the elongated, narrow blocks of Department Building D4 by Estudio Carme Pinós. A long water basin made of blue-green carat offers a great opportunity to take nice pictures of the building’s reflection. A platform with hand-made deck chairs by Graulicht protrudes into the middle like an inkpad above the surface of the shallow water. Do not miss this great place to chill out and watch the bustling activities on campus. Behind this more exposed zone you can find another square with trees, benches, and planted troughs. All of the furniture and the lighting fixtures made of galvanized form tubes with remote control LED lamps were designed by BUSarchitektur and boa. The lamps adapt to the light levels of their surroundings and thereby enhance the feeling of security around the clock. Sport facilities also flank the wall along the Messe Wien parking garage.

The Library and Learning Centre (LC) by Zaha Hadid Architects is the representative heart of the campus. This building is flanked by open spaces: the relax zone. People enjoy this arrangement of elevated plant beds in chiselled concrete forms notched with wooden seating niches. It mediates between the colourful CRAB studio (Sir Peter Cook) building and the LC and flows into the central plaza in front of BUSarchitektur. This building is a concise demonstration of the desired interplay with the open space. You can see the parallel inner and outer flights of stairs, the grass roof of the Mensa cafeteria with its skylights, the protruding terraces, and protected arcades.

The Department and Student Centre (D2 SC) by Atelier Hitoshi Abe forms the conclusion of the campus on the eastern edge. The long building created a clear border to Prater. Laura P. Spinadel says: “Hitoshi Abe largely interpreted our guidelines anew”. But this has little consequence other than revealing a different culture in dealing with the public realm and the complexity of communicative processes. After all, it was more than just a successful experiment – this university of dreams came true!

大學的作曲家 – 維也納新經濟與商業大學校區的總體規劃

像維也納這樣的古老城市以其悠久的歷史和古老的建築而自豪。我曾經是維也納科技大學的學生,所以要找到正確的課程地點是一個很大的挑戰,因為科技大學沒有自己的校園區。科技大學是散佈在城市的各種建築物中。你可能不相信,但在1995年,主要建築物裡只有一個 女學生廁所 !

2013年,我受邀參加新維也納經濟與商業大學校園的前開幕儀式,在由扎哈 哈地(Zaha Hadid Architects) 建造的圖書館和學習中心組織裡面舉行。當我走過校園時,我意識到我對可以在這裡學習的學生是多麼嫉妒。對於未來的學生在這個驚為天人的環境中學習,我感到非常高興和欣慰。各種細節表明了建築師在規劃過程中的細心體貼。

新的維也納經濟與商業大學校區位於維也納的第二區,Messe Wien會展場所和綠色的普拉特 (Prater) 公園作為鄰居。 Krieau賽馬區和“Viertel Zwei”社區定義了這個建築工地的東部周邊地區。這一塊區域代表著一個現代化,高質量的商業區的成功發展,尤其該區域的特點是前幾代人的輕微犯罪,賭博和賣淫等等。一段時間以來,各種城市更新措施都在進行中,例如U2地鐵線的擴建以及Stadion中心(小型購物中心)和新住宅區的建設。這個策略真的有效,第二區幸運地蓬勃發展!

這位置混合特徵的參數是有區別的和復雜的,就像WU為其新大學規定的要求一樣。它應該容納24,000名學生和1,500名員工。這種規模龐大的項目需要一個成功的總體規劃來進行所有設計細節並確保溝通順暢。維也納團隊BUSarchitektur與Laura P. Spinadel及其合作夥伴Jean-Pierre Bolivar和Bernd Pflüger共同構建了一個充滿活力,開放的大學校園的願景。獲取知識代表了一個複雜的過程,發生在社會和個人之間的界面上。此外,重要的是要創建一個可以隨時可以進出和穿梭的公共區域,從而有利於整個城市。除此之外,他們還積極去爭取綠色區域的多層空間連續體,讓這空間可以被個人和團體所使用。

競圖項目是通過分析這些參考實例及其通道,比例和空間順序以及開放空間和建築織物的比例而開發的。與城市環境的關係是建築師們非常關注的問題。通道,道路連接,城市力場和視線是規劃中的基本標準。考慮到學生,教師和鄰近居民的行為以及預測他們的需求影響了設計過程。他們有一個“沿著公園行走”的想法, 是一條由路徑交叉的略微鉸接的對角線,然後通向各種開放空間。它們構成了建築的舞台。這是一個通道的建築地形,斜坡,封閉和定義的牆壁,露台,平台,切割窗口和懸挑的構件,融入了WU校園的城市景觀。 BUSarchitektur始終如一地採用這種方法,從城市規模到研究區的組織。為了使這個概念起作用,一個決定性的舉措是將校園設定為步行區。整個區域的內部區域不允許使用汽車或自行車。

來自馬德里的NO.MAD Arquitectos的EA對面,在步行路徑的起點,可以找到所謂的WU Lounge。這是一個有趣的丘陵景觀, 處於綠色的EPDM運動地板與草和橙花島之間的發芽銀杏樹。他們的葉子在秋天呈現出明亮的黃色色調。建築師希望全年創建一個不同顏色的景觀公園。選擇了許多類型的草,冬天也能保持綠色。此外,重要的是有幾個不同的層次可以讓人們體驗開放空間。 BUSarchitektur能夠為55,000平方米的公共通道表面區域提供便利。可以種植9,900平方米的灌木叢,多年生植物和鮮花,鋪設1,660平方米的草坪,種植232棵樹,建造83個座位,安裝9個飲水機,並安排998輛自行車的停車設施!此外,地下車庫設有411個停車位,範例性地整合到整體總體規劃中。

主要道路鋪設了18厘米厚的大型混凝土板。它們用赭石色和淺灰色或深灰色顏料著色,適合交通使用。 WU Relax區由EstudioCarmePinós在D4部門的細長狹窄區域前伸展開來。一個由藍綠色棋盤形設計製成的長水盆提供了一個很好的機會讓人可以拍攝建築物的反射。 平台上Graulicht品牌手工製作的躺椅突出到中間,就像淺水上方的一個印泥。請千萬不要錯過這個放鬆的好地方,這裡可以觀察校園裡有趣的活動。在這個更加暴露的區域後面,可以找到另一個有樹木,長凳和種植槽的廣場。所有的家具和照明燈具都由帶有遙控LED燈的鍍鋅管製成,由BUSarchitektur和boa團隊設計。燈具的亮度會因周圍環境的亮度而改變,從而提高全天候的安全感。戶外運動設施也位於Messe Wien停車庫的牆邊。

扎哈 哈地  (Zaha Hadid Architects) 設計的圖書館和學習中心(LC)是校園的代表心臟。這棟建築的兩側是開放空間:休閒區。當地人都喜歡這種高架植物床的安排,採用鑿形的混凝土形式,有木製座位可以使用。它在色彩繽紛的CRAB工作室(Sir Peter Cook)建築和LC之間調結,並流入BUSarchitektur前的中央廣場。這座建築簡潔地展示了與開放空間的理想相互作用。你可以看到平行的內外樓梯,Mensa自助餐廳上的綠化屋頂及其天窗,突出的露台和受保護的拱廊。

阿部仁史工作室Atelier Hitoshi Abe的部門和學生中心(D2 SC)形成了東部邊緣校園的結論。長長的建築物為普拉特遊樂區創造了一個明確的邊界。 Laura P. Spinadel說“阿部仁史用很大尺度上解釋了我們的指導方針”。但除了揭示處理公共領域的不同文化和交流過程的複雜性之外,這幾乎沒有什麼後果。畢竟,這不僅僅是一次成功的實驗 – 這個夢想的大學學區實現了!